Natuurlijke cosmetica waarvan we denken dat het natuurlijk is, is dat wel zo natuurlijk?

Na aanleiding van een poll over natuurlijke cosmetica op mijn Facebook schrijf ik dit artikel. 

Consumenten worden steeds kritischer en daar spelen cosmeticaproducenten handig op in; wat ‘natuurlijk’ is zal wel veilig zijn.” Sommige mensen hechten veel waarde aan de term ‘natuurlijk’, omdat zij dat associëren met ‘gezond’. Naar mijn mening is het gebruik van natuurlijke ingrediënten niet ineens veel beter dan gewone cosmetica. Of een stof nu gemaakt is door de mens, nagebootst uit de natuur of direct onttrokken uit de natuur zegt niets over de mate van veiligheid. Het is goed om van te voren wat research te doen en dan kom je er toch achter dat een natuurlijk product helemaal niet zo natuurlijk kan zijn. Belangrijk is dat aan de hand van onafhankelijk onderzoek aangetoond is dat ze werkzaam en veilig zijn. Jammer genoeg is dat niet bij alle natuurlijke ingrediënten het geval. Natuurlijke ingrediënten zijn niet beter of veiliger dan synthetische ingrediënten. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld giftige paddenstoelen. Lavendel, mint, rozemarijnolie en eucalyptus kun je ook beter vermijden. Natuurlijke oliën kunnen allergenen bevatten die bij sommige mensen huidreacties veroorzaken. Of een natuurlijke stof veilig of schadelijk is, is puur afhankelijk van de dosis waarin het wordt gebruikt. In een onderzoek kan er gekeken worden naar: Gezondheid Klimaat Milieu Arbeidsomstandigheden en fair trade Diervriendelijkheid Als alle merken transparant zouden zijn moeten ze aan hun consumenten kunnen aantonen dat ze ook daadwerkelijk een duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleid hebben. Een merk heeft toch immers de verantwoordelijkheid om dat aan te tonen en daar hun consumenten over in te lichten. Alleen dan kun je ervan op aan dat je een goed en natuurlijk product in handen hebt. 


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT