Help mijn kind heeft krentenbaard! Wat nu?

Krentenbaard

Krentenbaard (impetigo vulgaris) is een infectie die voornamelijk voorkomt in de opperhuid. Het is een veel voorkomende besmettelijke aandoening. De klachten zijn: vorming van gele tot bruinrode korsten met als voorkeursgebied het gezicht en dan vooral rond de neus en de mond, maar het kan op het hele lichaam voorkomen.

Kinderen en volwassenen kunnen de bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in hun neus) zonder zelf krentenbaard te krijgen. De aandoening ontstaat doordat een wondje geïnfecteerd raakt door besmetting vanuit de eigen neus, door contact met een persoon die krentenbaard besmet is of via handen of besmet speelgoed. Soms ontstaat de besmetting via hoesten of niezen. Krentenbaard komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan negen jaar.

De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (een schaafplekje, krabplekje of eczeem). Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Een opengebarsten blaasje droogt in waardoor een honinggele korst ontstaat. De naam krentenbaard is ontstaan omdat er vaak veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard van krenten.

Krentenbaard kan jeuken. Verder zijn er bij krentenbaard in het gezicht soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.

Mag een kind met krentenbaard naar school of het kinderdagverblijf?

Krentenbaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen. Als een schoolkind krentenbaard heeft, dragen meestal meerdere kinderen in de klas de bacterie al bij zich, ook zonder dat men iets aan ze ziet. Het heeft dus weinig zin het kind thuis te houden om besmetting van anderen te voorkomen. Het is belangrijk om algemene hygiënische maatregelen op te volgen.

Een goede hygiëne is belangrijk om het aantal bacteriën op de huid dat de aandoening veroorzaakt, te verminderen en overdracht naar voorwerpen of andere personen te voorkómen. Op die manier wordt uitbreiding van de infectie en besmetting tegengegaan. Bij herhaaldelijk terugkerende of hardnekkige infecties is goede hygiëne binnen het gezin of van huisgenoten onderling belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Hygiënische adviezen
  • regelmatig handen wassen met zeep en nagels kort knippen, eigen handdoek gebruiken (dagelijks verschonen)

  • dagelijks het lichaam wassen met zeep, eventueel een pH-neutrale zeep

  • contact met de huidinfectie (bijvoorbeeld door krabben) vermijden

Het wordt geadviseerd om met krentenbaard naar de dokter te gaan om medicatie. Dit geeft snellere genezing (wondjes droger sneller in) en het risico op besmetting vermindert.

De huisarts zal dan de volgende behandelingsmogelijkheden voorschrijven:

  • fusidinezuurcrème Bij beperkt krentenbaard zonder algemene ziekteverschijnselen; driemaal daags tot genezing bereikt is of gedurende maximaal veertien dagen.

  • mupirocine bevattende neuszalf Dit is het middel van eerste keus bij dragerschap van Staphylococcus aureus in de neus (na kweek).

  • flucloxacilline Bij uitgebreide krentenbaard, algemene ziekteverschijnselen of onvoldoende resultaat van de lokale behandeling; driemaal daags 500 mg gedurende zeven dagen (kinderen 40-50 mg per kg lichaamsgewicht per dag)

  • een macrolide zoals azitromycine Bij penicillineallergie of indien inname van flucloxacillinecapsules of –suspensie bij kinderen niet mogelijk is: eenmaal daags 500 mg, kinderen 10 mg per kg lichaamsgewicht per dag gedurende drie dagen

(Bron:CMEonline)


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT