Pigment: de stof die alles kleur geeft


Pigment is een woord dat iedereen wel kent, maar niet iedereen weet wat het precies is. Pigment is als het ware de stof die alles kleur geeft. Ieder pigment reflecteert een andere golflengte van het zichtbare licht waardoor we bepaalde kleuren zien. Een voorbeeld ter verduidelijking van dit principe: een pigment dat alle golflengten absorbeert heeft een zwarte kleur, een pigment dat alle golflengten reflecteert is wit. Een pigment dat vooral rode, oranje en gele golflengtes absorbeert, zal een groenblauwe kleur vertonen. Ook bijna alle cellen aan het oppervlak van een mens bevatten pigment. Deze stof geeft de kleur aan je ogen, het haar, maar dus ook aan de huid. De huidskleur wordt bepaald door de kleur van de lederhuid en het pigment (melanine) in de cellen van de kiemlaag (onderste/binnenste laag van de opperhuid). Melanine bepaalt niet alleen je huidskleur maar het heeft ook nog een praktische functie: het beschermt het DNA in de huidcel tegen uv-straling. Dit voorkomt mutaties en eventueel kanker. Als de huid regelmatig wordt blootgesteld aan uv-straling wordt de huid dikker en neemt de melanine aanmaak in de kiemlaag toe om zich beter te kunnen beschermen tegen uv-straling. De zongebruinde huid is dus eigenlijk een soort afweermechanisme tegen uv-straling. Een passende hoeveelheid uv-licht van groot belang voor de mens omdat in de huid, onder invloed van uv-licht, vitamine D wordt aangemaakt.


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT