Wat voor schade wordt er aangericht bij zonverbranding van je kind?

Wat is het de laatste dagen weer een fantastisch weertje. Heerlijk om lekker in het zonnetje op het strand te zitten of een drankje te nemen op het terras. Ik zie de verbrande huidjes ook alweer voorbij komen? Vanmorgen zag ik in de stad een man met de vellen aan zijn benen hangen. Oh oh ze hebben geen idee hoe schadelijk dit is. Zelf ben ik een enorme strand liefhebber dus ik ben heel erg vaak op het strand te vinden. Mijn familie wordt dan een beetje gek van me hoe vaak ik wel niet roep dat ze zich in moeten smeren. Mijn kleine neefje (2) en nichtje (1) smeer ik zelf het liefst nog eens extra in. Ik moet er niet aan denken als ze zouden verbranden en nu al zonschade oplopen wat later tevoorschijn komt. Een gebruind kind is niet direct gezonder dan een bleek kind! Omdat heel veel volwassenen nog niet bewust zijn van de gevaren van de zon bij hun kinderen ga ik het uitleggen:

Volgens onderzoeken blijkt dat 75% van de jonge kinderen verbrandt in de zon. Hoewel ouders aangeven hun kinderen meerdere malen per dag goed in te smeren, verbrand toch tweederde van de kinderen. Zonverbranding op jonge leeftijd zorgt op latere leeftijd voor een verhoogde kans op huidkanker.

De huidjes van kinderen is nog niet optimaal ontwikkeld en is vatbaarder voor de agressieve invloed van de zon:

 • doordat de kinderhuid fijner is, kan er diepere cel beschadiging optreden. Verbranding en diepe cel schade brengen de huid op lange termijn in gevaar (versnelde huidveroudering, verhoogd risico om later huidkanker te krijgen)

 • omdat het pigmentsysteem nog niet ontwikkeld is, heeft ze nog geen afweersysteem (volwassenen hebben een eigen SPF van ongeveer 4 wat helpt bij de bescherming van de huid tegen Uv-stralen).

 • Zweetklieren van baby’s en peuters zijn nog niet volledig ontwikkeld waardoor zij minder goed hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren.

Bij een hoge dosis Uv-straling verbrandt de huid, de huidcellen van kinderen zijn extra kwetsbaar. Hoe lichter hun huidskleur (rood- of blondharig), hoe meer gevaar ze lopen. Bij huidverbranding van een kind is de kans groot dat er beschadigde cellen achterblijven die blijvende schade aanrichten. Op latere leeftijd kan dit leiden tot een verhoogde kans op huidkanker. En bovenop die diepe huidschade is er dan ook nog het gevaar voor dehydratatie (uitdroging) en voor een zonnesteek. Laat het kindje regelmatig drinken. Kinderen moeten 's zomers net zo goed beschermd worden tegen UV straling bij licht bewolkt weer, of als ze veel bewegen. De uren (11-15u) waarop de zon hoog aan de hemel staat, zijn het gevaarlijkst. Geef het kind een hoed met een brede rand op, een zonnebril met filterende glazen en laat het donkere kleding dragen (een zwart T-shirt beschermt beter dan een wit T-shirt!) Vergeet zeker niet om regelmatig en royaal zonnecrème aan te brengen (minstens twee lagen, om de twee uur, voor elke blootstelling en na elke zwembeurt) op alle onbedekte lichaamsdelen… en daarbij de nek, de oren en de voeten niet vergeten! Gebruik een zonnebrandcrème voor kinderen met SPF 50 (het liefst met een antioxidant erin) en bestand tegen water en zand. Wanneer je veel tijd doorbrengt bij het water vergeet dan niet dat water tot wel 60% van de zonnestralen kan reflecteren en dat 10% van de UVA-stralen tot wel 20 meter onder water kunnen doordringen. Zorg daarnaast ook goed voor je huid wanneer je uit het water komt, want ook zon kan tot 40% van de zonnestralen reflecteren zelfs in de schaduw.

Kinderen jonger dan 3 jaar moeten eigenlijk zoiezo uit de zon worden gehouden.

Wat moet je doen als een kind verbrand is in de zon?
 • Zet het kind in de schaduw of naar binnen.

 • Koel de huid met natte doeken of een zachte lauwe douche.

 • Dep vervolgens de huid voorzichtig droog.

 • Smeer daarna een aftersun met hydraterende eigenschappen voor de verbande huid, herhaal dit zo nodig regelmatig.

 • Zorg voor lichte, niet schurende en niet knellende kleding.

 • Laat je kind regelmatig water drinken.

 • Laat je kind niet meer onbeschermd in de zon.

 • Leer uw kinderen hoe ze met de zon moeten omgaan en zich ertegen kunnen beschermen.

Neem contact op met de huisarts als het kind heel erg is verbrand, er grote blaren ontstaan of het zich onwel voelt (het kan dan namelijk ook uitdroging of een zonnesteek zijn).


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT