Als stress en spanning de huid bereikt...


Helaas ontkomen we er niet aan dat het leven ons periodes van stress en spanningen geeft. We maken allemaal dingen mee waar we verdrietig of juist blij van worden. Bij stress krijgen we klachten. Dit is bij iedereen verschillend. De klachten kunnen zich uiten in lichamelijke en psychische klachten maar ook je gedrag en gedachten worden beïnvloed. Omdat onze huid het grootste orgaan is er een grote kans dat onze huid ook op deze klachten reageert. Stress kan huidaandoeningen uitlokkken. Huidaandoeningen kunnen ook stress uitlokken, denk dan maar aan schaamte bij acne, eczeem, psoriasis of bijv. vitiligo.

Stress kan de volgende reacties aan de huid uitlokken:

Door stress wordt je huid dof en uitgedroogd:

Tijdens stress periodes maakt ons lichaam meer cortisol aan. Dit is het stresshormoon Als dit te lang duurt verstoord deze de vochthuishouding. Hierdoor beschadigt de barrièrefunctie van de huid en verdampt het vocht in de huid waardoor deze minder goed wordt vastgehouden. De huid wordt op den duur vochtarm. Dit resulteert in een vochtarme huid met droogtelijntjes. Door stress vertraagt ook de cel vernieuwing en verminderd het de doorbloeding. De huid krijgt minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen.

Door stress verouder je de huid sneller: Chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies, waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen. Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan. Stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.

Door stress verergeren huidaandoeningen:

Acne: Door stress wordt de barrièrefunctie van onze huid verstoord. Onze huid is dan vatbaarder voor bacteriën waardoor we sneller bacteriële infecties oplopen. Door de hormoonstijging van cortisol versnelt het de talgproductie. Talgophopingen veroorzaken dan acne.

Rosacea/ roodheid: stress kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. De huid is dun en de zenuwen en bloedvaatjes liggen aan de oppervlakte. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt en de zenuwvezeltjes stimuleert kan rosacea meer en langduriger opvlammen. Het is een feit dat een gezonde leefstijl zeker bijdraagt om rosacea te verminderen en onder controle te krijgen. Voeding speelt hierbij een grote rol, maar ook het verminderen van je stress is belangrijk. Want emotionele stress is een bekende rosacea prikkel Eczeem: Door een lange periode van stress raken onze bijnieren uitgeput waar cortisol aangemaakt wordt. Cortisol heeft ook een ontstekingsremmende functie. Als de bijnieren in werking afneemt betekent het ook dat de ontstekingsremmende functie afneemt. Als het immuunsysteem wordt onderdrukt, loop je veel sneller ontstekingen op. In periodes dat iemand zich gespannen of gestrest voelt wordt het krabben heviger en maakt dit de huidirritatie en eczeem erger. Psoriasis: Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis, omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Hierdoor ben je lange tijd vatbaarder voor ziektes. Zelfs wanneer je geen tekenen ziet van psoriasis, kan stress de trigger zijn. Urticaria: Door stress komt het stofje histamine vrij, dit is een ontstekingsreactie die inspanningsurticaria kan veroorzaken. Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Onze huid is een perfecte stressmeter. Het is dus belangrijk dat we stress voorkomen stress te beheersen. Op deze manier helpt een goede stressbeheersing bepaalde aandoeningen te voorkomen. Dus weg met stress en relax!


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT