Claim parabenen vrij: onzin of niet?

Wat zijn parabenen?

Dit zijn chemische stoffen die conserverende eigenschappen hebben. Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben.

De parabenen zijn een groep onder de conserveringsmiddelen. Ze maken een product langer houdbaar en gaan de groei van bacteriën en schimmels tegen. Ze zijn goedkoper en stabieler dan andere conserveringsmiddelen.

Ik krijg heel vaak de vraag naar producten die parabenen vrij zijn. Mensen worden steeds bezorgder over de bijwerkingen van de overvloedige inname parabenen of wanneer ze deze chemicaliën op hun huid te smeren. De schrik voor parabenen wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door het vermeende verband tussen parabenen en de verstoring van hormonen wat kan leiden tot de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker. Ook zouden ze allergische reacties kunnen veroorzaken. De media heeft hier een grote invloed ingehad om de mensen af te schrikken.

Methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen zijn standaard parabenen. Op de ingrediëntenlijst kunnen ze ook met E-nummers weergegeven worden. De toegelaten stoffen uit de groep parabenen zijn E214 tot en met E219. Behalve de parabenen worden er ook wel andere stoffen als conserveringsmiddel gebruikt.

Maar hoe zit het dan met conserveringsmiddelen?

Het is al jaren bekend dat conserveringsmiddelen één van de hoofdoorzaken zijn van het toenemende aantal contactallergieën bij cosmeticagebruikers. Parabenen worden het vaakst als conserveringsmiddel gebruikt. Steeds vaker wordt er reclame gemaakt voor ‘parabeenvrije cosmetica’. Dat klinkt goed maar worden we daarmee niet op het verkeerde been gezet?

Een conserveringsmiddel doodt de bacteriën in een product om te voorkomen dat het slecht wordt. Conserveringsmiddelen doden daarom zowel bacteriën als de zo noodzakelijke bacteriën (huidflora) op onze levende huidcellen. Daarom hebben ze een schadelijke invloed op de gezondheid. Alle conserveringsmiddelen hebben dezelfde functie en zijn daarom even schadelijk. De meeste producenten hebben door de toenemende negatieve aandacht in de media de parabenen eenvoudigweg vervangen door andere conserveringsmiddelen. De consument denkt door deze producten beter beschermd te zijn maar dit is het in feite niet. Wie een contactallergie of het doden van de noodzakelijke huidflora door conserveringsmiddelen wilt voorkomen kan beter de ingrediëntenlijst op de verpakking raadplegen.

Waarom wordt er dan nog zo vaak voor deze middelen gekozen?

Hoewel er verder weinig ‘voordelen’ zijn voor het gebruik van parabenen en andere conserveringsmiddelen zorgen ze er wel voor dat de houdbaarheid en de werkzaamheid van vele schoonheids-en verzorgingsproducten drastisch verbeterd wordt. Een product dat aan de binnenkant vol zit met bacteriën en schimmels is nog slechter dan het smeren van een crème met conserveringsmiddelen. Zonder conserveringsmiddelen kunnen producten snel bederven of een hun doeltreffendheid verliezen nog voordat ze zijn opgebruikt. Dit zorgt voor veel verspilling en hogere kosten voor bepaalde artikelen die we uiteindelijk toch weer nodig hebben.

Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, zou alle parabenen kunnen vervangen door natuurlijke conserveermiddelen. Waar je dan wel op moet letten is dat die natuurlijke conserveermiddelen nadelen kunnen hebben. Ze zijn minder effectief, zodat er een hogere percentage aan het product toegevoegd moet worden. Sommige bacteriën zijn er resistent voor. Ze kunnen de huid irriteren of allergische reacties oproepen. Ze mengen zich niet zo goed met andere ingrediënten, zijn vaak ongeschikt voor grootschalige productie en verliezen hun werking wanneer ze niet met speciale zorg behandeld worden. Ze geven een vieze geur hebben een ongewenste kleur. Bovendien zijn ze duurder.

Vitamine E is een voorbeeld van een natuurlijke conservering. Het nadeel van deze stof is dat hij niet stabiel is. Vitamine E wordt soms aan crèmes toegevoegd omdat het de huidveroudering zou tegengaan, maar kan ook als conserveermiddel worden gebruikt. Daar is echter zoveel vitamine E voor nodig, dat de crème instabiel wordt en gaat schiften of verkleuren.

Laat je dus niet gelijk van de wijs brengen dat er conserveringsmiddelen in je product zitten. Koop anders een steriel product. Tegenwoordig zijn er diverse huidverzorging crèmes te krijgen die in een vacuüm tube op de markt te krijgen is waardoor er geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd hoeft te worden. Dit is naar mijn mening een gat in de markt.


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT