Hoe je darmen van invloed kunnen zijn op je huid?

Wist je dat bij de aanleg van een embryo de huid en de darmen tegelijkertijd ontstaan? De buitenkant wordt onze huid, de binnenkant worden onze darmen. Bij de mond en bij de anus zitten de huid en de darmen aan elkaar. En deze twee organen van ons lichaam blijven hun hele leven invloed op elkaar houden! Maar liefst 70% van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Het is dus heel belangrijk om ze gezond te houden. De functie van de darm is het verteren en opnemen van voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden vervolgens omgezet in energie of bijvoorbeeld in bouwstoffen. Bouwstoffen hebben we nodig om te groeien, maar ook om beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen.

Darmbacteriën:

In de darmholte leven veel bacteriën (darmflora) die meehelpen met de voedselvertering door stoffen af te breken tot makkelijk op te nemen voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden tenslotte via de wand van de dunne darm opgenomen in het bloed. In de darmen maken bacteriën ongeveer de helft van het gewicht van de darminhoud uit. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit 100 biljoen bacteriën. Dat is tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam. De ontlasting bestaat voor een groot deel uit dode darmbacteriën. Door bijv. verkeerde voeding, stress, alcohol, weinig bewegen, antibiotica, laxeermiddelen en de anticonceptiepil; dalen de hoeveelheid darmbacteriën.

Gezonde darmen hebben altijd een bepaalde doorlaatbaarheid nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Grote voedselstukken dat in het spijsverteringssysteem niet goed is afgebroken, gaat rotten en gisten, wat schadelijk is voor goede darmbacteriën. Het slijmvlies van de darmen kan niet tegen gisting en rotting. Het gevolg is dat het slijmvlies van de darmwand beschadigd raakt. Er vallen dan "gaten" in de darmwand waardoor er allerlei stoffen uit de darmen in de bloedbaan kunnen komen die daar niet horen. Dit wordt ook wel een 'lekkende darm genoemd'. Je kunt nog zo gezond eten maar als je voeding niet of nauwelijks wordt opgenomen heb je er weinig aan. Deze aandoening veroorzaakt zowel systemische als lokale ontstekingen, die op hun beurt bijdragen ​​aan het ontstaan van huidziekten.

Bij last van 'lekkende darmen' kunnen klachten optreden zoals reuma, migraine, darmklachten, vermoeidheid, huidproblemen, ontstekingen, (vage) lichamelijke klachten. maar ook depressiviteit kan een gevolg zijn van lekkende darmen. Bij huidproblemen denken we dan aan de ontstekingen van eczeem, acne en rosacea. Dit komt allemaal omdat het afweersysteem, het immuunsysteem dus, reageert op de stoffen die door de darmwand in de bloedbaan terecht komen. Het afweersysteem ziet deze stoffen als bedreigend en gaat vervolgens afweerstoffen aanmaken. De darmflora is van invloed op de talgproductie en kan de vetzuursamenstelling van de talg beïnvloeden. Dit is een verklaring voor een verhoogde gevoeligheid voor acne, eczeem en andere huidaandoeningen. Bij verlies aan voedingsstoffen uit de darmen treedt al snel huidveroudering op: de huid wordt slapper, verlies van elasticiteit en krijgt ze een doffer uiterlijk.

De huid heeft een heleboel voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en een mooie uitstraling te behouden. Zie daarvoor ook mijn blog over hoe belangrijk vitamines zijn in een huidverzorging. Natuurlijk is het ook belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven en om de darmen niet te verstoppen. Voldoende slaap en gezonde voeding zijn daarnaast van essentieel belang om de huid bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf. De basis van een gezonde, jeugdig uitziende huid diep in de darmen begint, waar de voornaamste voedingsstoffen worden geabsorbeerd. De huid heeft vitamine A, de B-vitamines, vitamine C en vitamine D nodig, evenals talloze mineralen, waaronder koper en zink, om er gezond en glanzend uit te zien.

Om je huidprobleem of andere klachten aan te pakken is het belangrijk om eerst de darmen te herstellen. Zelf ben ik een absolute voorstander van het innemen van een hoog gedoseerd probiotica. Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten die in de darmen voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar als supplementen of als voedingsmiddelen. Yoghurt, karnemelk, kefir en zuurkool zijn voorbeelden van probiotica die in je dagelijkse voedingspatroon kunnen zitten. Deze producten bevatten de gunstige Lactobacillus- en/of Bifido-bacteriën.

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat probiotica een enorme invloed kan hebben op huidklachten. Het kan de huid zelfs verbeteren doordat het de functie van de darmwand (bescherming) verbeterd en de ontstekingsgevoeligheid verminderd. Het is heel belangrijk dat je een hoge dosering probiotica als voedingssupplement kiest. Die zijn ook vaak stukken duurder maar hebben wel echt resultaat.


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT