Kraanwater: wel of niet goed voor de huid?

Mijn vriendin kwam met de vraag waarom haar huid nou zo jeukte na het douchen? Ik vroeg aan haar hoe vaak ze douchte per dag. 2 keer per dag was haar antwoord. s'Morgens bij het opstaan en na het sporten nog een keer. Nu begrijp ik dat natuurlijk helemaal. In de morgen lekker schoon naar je werk en na het sporten wil je toch ook lekker fris in je bed duiken. Maar waarom kreeg ze dan jeuk?

Heb je wel eens gezien wat voor kalklaag erachter blijft als je de douchekraan niet goed afpoetst na het douchen? Dit kalk komt dus ook op onze huid terecht. Huidirritatie kan voortkomen uit de hardheid van water. De waterhardheid wordt bepaald door het aantal calcium- en magnesiumdeeltjes in het water. Hard water kan onze huid irriteren door het uitdrogend en irriterend effect van de calcium- en magnesiumdeeltjes. In sommige gebieden is het water hard, in andere gebieden een stuk zachter.

Ook lossen zeep en shampoo minder goed op in kalkrijk water, waardoor je er meer van nodig hebt om resultaat te behalen. Het gevolg is dat er zeepresten op de huid en in gewassen kledingstukken achter blijven. Ook zeep is een irritatiefactor voor de huid van huidpatiënten omdat het irriteert. Veel mensen met huidklachten als eczeem wordt door dermatologen dan ook geadviseerd om zich niet te vaak te wassen.

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat je niet meer mag douchen. Dat zou echt onzin zijn. Maar weet wel dat het belangrijk is dat de kwaliteit van de hydrolipide laag, die dienst doet als een vettig beschermlaagje op de huid, optimaal blijft. Voor patiënten met huidirritatie en jeuk zal kraanwater even verlichting geven omdat het een verkoelend effect heeft op de huid. Maar na het douchen zal de huid weer gaan irriteren.

Maar wat is ‘normaal’ qua douchen? Hoor je iedere dag te douchen? Eens in de paar dagen? Douchen is een onderdeel van onze basis hygiëne. Ik ben me er heel goed van bewust dat niet iedereen op de wereld zo een goed watersysteem heeft als dat we in Nederland hebben, en daarom mogen we er ook best van genieten. Douchen hoeft echt niet uitgebreid, het kan zelfs al in één minuut, maar moet wel regelmatig gebeuren om huidvuil af te wassen.

Om te voorkomen dat we huidirritatie krijgen na het douchen geef ik onderstaande tips:

Tip 1:

Gebruik tijdens het douchen een douche crème/gel ZONDER ZEEP die de hardheid van kraanwater neutraliseert en de huid zacht en fris maken. (Bijv. La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ die geen parfum bevat maar wel )

Tip 2:

Smeer je huid na het douchen gelijk in met een voedende huidverzorging. Door de warmte van het water staan de poriën open. Hierdoor verdampt er een heleboel water vanuit het huidoppervlak. Door gelijk te smeren hou je de verdamping tegen en sluit je het water als het ware in waardoor de huid niet uit kan drogen. (Bijv. La Roche Posay Lipikar baume AP+ die geen parfum bevat maar wel 20% karitéboter en 3% niacinamide, Eucerin AtopiControl Body Care Lotion met een combinatie van omega 6-vetzuren en licochalcone A)

Tip 3: Reinig s`morgens en s´avonds je huid niet met water maar met een milde micellaire oplossing of een combinatie van reinigingsmelk en een lotion, om milder te reinigen. Door deze gezichtsreinigers te gebruiken heb je geen water nodig. De beschermlaag van de huid blijft intact en wordt tegelijk verzorgd door de bestanddelen in het product. (Bijv. Alpha-H Balancing Cleanser met vitamine E, aloe vera en soja olie, Louis Widmer Reinigingsmelk & Tonic zonder alcohol maar wel met panthenol)

Tip 3:

Voor wie niet in de bergen woont of op de Veluwe (waar het kraanwater veel zuiverder is), zijn waterontharders het ideale alternatief. Ze filteren het harde water van chloor en kalk. Hierdoor vinden de cellen van de opperhuid hun oorspronkelijke schoonheid terug. Of een waterontharder bij jou nodig is, kun je testen met behulp van teststrookjes die je onder de kraan houdt en die de hardheid van het water aangeven.


SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT