Hoe belangrijk zijn vitamines in een huidverzorging?

26.02.2017

 

 

Raak jij het overzicht aan vitamines ook wel eens kwijt? Er zijn zoveel verschillende soorten vitaminen. Vaak zijn ze herkenbaar met een letter A B C D E … en zo verder. Vitaminen worden veel toegepast in huidverzorgingsproducten. In mijn zoektocht naar goede werkzame ingrediënten in hoogwaardige salon merken heb ik gezien dat bijna ieder merk de vitamines wel gebruikt. En ze hebben vaak ook een bewezen werking. Ik neem je in deze blog mee in de wereld van veelgebruikte vitamines. Wat doen ze met onze huid?  

 

Hoe werkt Vitamine A?
Vitamine A heeft een bewezen werking en is naar mijn mening het meest fantastische ingrediënt wat er bestaat. Door vitamine A te gebruiken wordt de opperhuid (epidermis) dikker door een gestimuleerde celgroei en verhoogt het niveau van hyaluronzuur. In de lederhuid (dermis) wordt de collageenproductie ondersteund. Hierdoor wordt de huid elastischer, voelt minder droog & ruw aan, het verbetert de verschijning van fijne lijntjes, rimpels en donkere vlekken. Een slappe huid, ruwheid en hyperpigmentatie worden eveneens verbeterd hetgeen leidt tot een meer jeugdige uitstraling. Vitamine A wordt dus vaak gebruikt In anti-ageing producten.

Onze huid kan echter ook reageren op vitamine A. Hoge concentraties kunnen leiden tot huid irritatie en overgevoeligheid voor de zon. Dus zelfs met gezonde vitaminen is de juiste dosering en gebruik belangrijk! De dosering van vitamine A moet geleidelijk opgebouwd worden om irritatie te voorkomen.

 

Hoe werkt Vitamine B?

Vitamine B bestaat uit een grote groep vitaminen. Vitamine B is in water oplosbaar en wordt niet opgeslagen in de huid of lichaam. Dat betekent dat een continue aanvoer van vitamine B noodzakelijk is via voeding en huidverzorging. We benoemen alleen de vitamine B3 & B5 omdat dit de meest gebruikte vitamine B ingrediënten zijn in huidverzorgingsproducten.

Vitamine B speelt een belangrijke rol in de stofwisseling van onze cellen om essentiële bouwstenen aan te maken. Hierdoor wordt het vaak toegepast in huid-, nagel- en haarverzorgingsproducten. Vitamine B wordt geassocieerd met het vertragen van huidveroudering, waarbij vitamine B3 één van de meeste effectieve is.

 

Vitamine B3 (niacinamide) zorgt ervoor dat de epidermis beter vocht kan vasthouden, hetgeen leidt tot een zachtere, soepelere huid die minder droog aanvoelt. Het vermindert ook roodheid en reduceert de aanmaak van pigment, hierdoor minder kans kan op donkere vlekken.

Vitamine B3 is zo breed werkzaam dat het goed is voor de behandeling van acne, eczeem, droge huid en hyperpigmentatie. Het belangrijkste effect van niacinamide op de huid is het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid met als gevolg het voorkomen van het waterverlies. Dit zorgt voor een beter gehydrateerde huid. De verbetering van de barrièrefunctie van de huid zorgt er ook voor dat het minder gevoelig wordt voor schadelijke omgevingsfactoren.Daarnaast versterkt niacinamide het bindweefsel en stimuleert het de collageensynthese. Dat is cruciaal om de huidveroudering tegen te gaan. Een vermindering van collageen- en elastineproductie is een teken van de huidverandering. Het zorgt voor minder elastisch huid met rimpels als resultaat. Niacinamide kan ook pigmentvlekken te verminderen. Melanocyten zijn onze pigmentcellen melanine produceren in vorm van melanosomen. Vervolgens worden melanosomen opgenomen door huidcellen (keratinocyten) waardoor de huid zijn kleur krijgt. Niacinamide beïnvloedt niet de productie van melanine, maar onderdrukt de overdracht van melanine van de melanosomen naar de keratinocyten. Niacinamide is ook effectief als het middel tegen acne vanwege de ontstekingsremmende werking. Niacinamide is zeer geschikte voor verzorgingsproducten die werken op een droge en gevoelige huid, de verouderende huid, de huid met uv-schade en bij acne en rosacea. In cosmetica wordt het gebruikt in concentraties van 0,5 tot 5%. 

 

Vitamine B5 (Panthenol) heeft een hydraterende werking en versnelt de vorming van nieuwe huidcellen doordat het de energietoevoer naar de cellen bevordert. In cellen wordt het omgezet tot pantotheenzuur; om deze reden wordt panthenol vaak als "provitamine B5" aangeduid.

Panthenol is  in staat is om op efficiënte wijze de barrièrefunctie van de huid te herstellen. Deze stimuleert de regeneratie van de weefsels en verbetert het vochtgehalte van de huid. Ook de zeer droge huid wordt weer gezond en soepel. Het helpt ook tegen irritaties, jeuk, luieruitslag e.d. en draagt bij tot de genezing van lichte (zonne)brandwonden.
 

 

Hoe werkt Vitamine C?

Vitamine C is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen en werkt als een krachtig anti-oxidant. Vrije radicalen, zoals bijvoorbeeld zonlicht of roken, zijn zeer agressief in het beschadigen van het collageen en de huid, met rimpels en lijntjes tot gevolg. Vitamine C kan vrije radicalen opvangen en huidveroudering tegen gaan. Collageen is nodig om de huid te verstevigen.

In veel anti-aging producten is vitamine C niet effectief doordat er een te lage concentratie aanwezig is. Een hoge concentratie vitamine C is noodzakelijk om de huid te penetreren en behandelen. Huidverzorgingsproducten vanaf 10% vitamine C zijn effectiever. Een hoge concentratie vitamine C kan ook als exfoliant werken, het is immers een zuur. Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten. De combinatie vitamine C (ascorbic acid) en vitamine E (tocopherol) zie je vaak. Bij klanten met een gevoelige huid wordt niet aangeraden om vitamine C producten te gebruiken. Als alternatief vitamine C-derivaten worden gebruikt. Deze stoffen zijn minder irriterend maar penetreren ook wat moeilijker de huid.

 

Hoe werkt Vitamine E? 

Vitamine E is een huidvriendelijke ingrediënt wat in veel huidverzorgingsproducten op de INCI lijst staat. Het is een in vet oplosbare vitamine. De INCI naam is tocopherol of tocopheryl acetaat. De belangrijkste functie van vitamine E is de bescherming van de huid tegen vrije radicalen en is dus een antioxidant. De vrije radicalen beschadigen belangrijke huidbouwstoffen, zoals eiwitten, lipides, collageen en DNA.

Vitamine E bevattende huidverzorgingsproducten geven vele positieve eigenschappen door, zoals:

  • Bescherming tegen zonlicht, vermindering van rimpels en lijntjes door zogenaamde “photo-ageing”. Dus werkzaam in anti-aging producten.

  • Vermindering van het trans epidermaal vochtverlies, versterking van de barrière-functie van de huid. Dus werkzaam in hydraterende producten. 

De talgklieren produceren vitamine E. Via de talgklieren en poriën komt de vitamine naar de opperhuid en heeft daar z’n beschermende werking. Het werkt ook ontstekingsremmend en kan hierdoor acne producten worden gebruikt.

Tarwekiem- en rijstkiemolie zijn de natuurlijke & plantaardige oliën die rijk zijn aan vitamine E. Deze oliën zie je dan ook vaak toegepast worden in anti-ageing producten.

Een voordeel van vitamine E is dat het als conserveringsmiddel gebruikt kan worden in huidverzorgingsproducten omdat het beschermt tegen bederf door de inwerking van zuurstof. 

Vitamine E is dus een ingrediënt wat bescherming geeft tegen schadelijke, externe factoren!

 

Share on Facebook
Please reload

SKIN A LIZE HUIDVERZORGING ADVIESBUREAU - MIDDELBURG 

 

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon

© 2020 WEBSITE ONTWERP DOOR SKIN A LIZE & STUDIO MELT